Discutie pe tema parcarilor de resedinta

Norme legale care ne afectează, unde ne facem asigurările, de unde credit, radare, gropi...
shpid3r
The One
Posts: 569
Joined: 02 Aug 2008, 21:14
Auto:
Location: Bucuresti
Contact:

Discutie pe tema parcarilor de resedinta

Post by shpid3r » 17 Apr 2009, 13:05

Salutare dragi colegi!
Cu ocazia sarbatorilor, apuc si eu sa mai respir putin si uitati ce subiect va prezint... Am primit pe mail un text legat de parcarile de resedinta care va fi de interes pentru multi dintre noi:

1. Conform regulelor de atribuire a parcarilor de resedinta pe domeniul public, este specificat foarte clar ca autoturismul trebuie sa fie functionabil (actul care dovedeste acest lucru este Certificatul de Inmatriculare cu ITP-ul la zi), in cazul in care ai fost plecat 2-3 ani din tara nu e problema ADP-ului sau a primariei ca nu ti-ai facut ITP-ul la timp.
2. În conformitate cu prevederile H.C.L.M.B. nr. 32/1994 se închiriază un singur loc pentru un apartament, indiferent de numărul de persoane/familii care îl locuiesc şi/sau de numărul de autoturisme posedate de către cetăţenii care coabitează în el.

Reamintesc ca locul de parcare nu este proprietate privata, este proprietate publica!
In cazul in care altcineva ocupa abuziv un loc de parcare inchiriat obligatoriu se anuntata politia comunitara. Am avut o situatie in care cel care avea loc de parcare platit a blocat pe cinva care i l-a ocupat abuziv- s-a ales cu dosar penal pentru sechestrare, retinerea carnetului pentru ca a blocat accesul intr-o parcare PUBLICA, evident puncte de penalizare, ridicarea masinii si amenda binecunoscuta de 500 RON (costuri de ridicare, depozitare a masinii). Acum il reprezint in instanta si in cel mai bun caz se va lasa cu o amenda administravia intre 2000-5000 RON pentru sechestrare de un bun mobil.


Cel blocat isi stia foarte bine drepturile, nu este neaparat sa ai "relatii" e de ajuns doar sa cunosti legile. Asa este nu doar in Romania, ci in toata lumea, vei fi pedepsit daca incerci sa iti faci singur dreptate. Domeniul public nu se "inchiriaza", in cel mai bun caz "se concesioneaza" pe o perioada anumita, ori parcarea de resedinta nu se considera a fi "concesionata". Prin autorizatia de parcare emisa de primarie sau ADP, obtii un drept de a-ti parca masina in spatiul respectiv, semnalizat, contra unei taxe stabilite, ori daca acel spatiu ramane domeniu public prin legea oraganica pe acesta isi poate parca masina oricine, daca nu exista alte restrictii de circulatie. Personal consider taxa perceputa de primarie ca fiind o taxa "de fraier", pentru ca odata platita nu capeti legal nici un drept de folosinta. Indiferent de situatie legea parcarilor de resedinta in Romania nu este completa, intra in contradictie cu multe legi ale proprietatii publice, ori cum foarte multi nu isi cunosc drepturile fac de cele mai multe ori cum aud unii de la altii. Faptul ca ai platit pentru un loc de parcare iti poate da o garantie ca vei gasi unde parca cand vii acasa, insa daca iti gasesti locul ocupat unicul lucru care il poti face legal este sa anunti politia comunitara care someaza proprietarul automobilului ca a ocupat abuziv locul tau si ca trebuie sa isi ia masina in termen de 24 de ore de la instiintare. Evident in acea seara trebuie sa iti cauti sa iti lasi masina in alta parte....si acum vine intrebarea, pai de fapt eu pentru ce am platit atunci locul de parcare-am zis mai sus: " De fraier!"

Deci ca sa ma fac inteles:
Sechestrare = a retine cu forta ceva/pe cineva, ilegal ( In situatia descrisa mai sus masina care a ocupat abuziv un loc de parcare a fost blocata cu intentie, ca sa nu poata iesi din parcare, pentru ca dupa cele 24 de ore cei de la politia comunitara sa o poata ridica). Nu vorbim despre sechestru asiguratoriu etc. ci de o fapta a codului de procedura penala, si nici nu poate fi vorba despre furt-evident.
Avand in vedere ca parcarea este publica(semnalizata ca atare), indiferent ca ai platit sau nu loc de parcare acolo, nu poti bloca accesul pe un drum public(vezi codul rutier).
Vorbim de un caz in care masina a fost blocata cu intentie, repet intr-o parcare publica, nu privata! Cei de la politie (de data aceasta de la rutiera), cand au venit la fata locului le-au explicat ambilor proprietari sa ajunga la o intelegere, evident cel care a platit pentru locul de parcare nici nu voia sa auda si a plecat. Politistii au facut proces verbal, la solicitarea celui care era blocat au filmat timp de 5 minute cum masina sa era blocata. Dupa o ora si jumatate au venit baietii lui Prigoana si au ridicat masina aluia care avea parcarea platita in mai putin de 2 minute.
-------------------
Adica... te duci la un restaurant, blochezi un loc de parcare al cuiva (intr-o nesimtire mai mult sau mai putin de inteles)... mereu stateam cu frica in san ca atunci cand ies gasesc niste gigei ridicand de zor la ea pe platforma... Acum, daca as gasi si textul de lege care stipuleaza cele de mai sus, as sta cu inima impacata si m-as bucura de ... ce beau.
Mi se pare destul de aberant sa ai locul platit si sa stai seara de seara sa suni la politia comunitara sa dea instiintari de 24h celor care nu-ti respecta ... dreptul - cel putin asa cum il intelege majoritatea
KIA Cee`d 1.4 GSL BEST - Kompass Blue. B - 04 - YEH (Oh Yeah!). || 20.000 km
---- [LINK - jurnal de bord]

maryus999
Posts: 2
Joined: 08 Mar 2012, 12:09
Auto:

Re: Discutie pe tema parcarilor de resedinta

Post by maryus999 » 08 Mar 2012, 12:29

salut ... eu am alta problema ... cand s-a facut parcarea in fatza scari mele eu eram plecat din tara si nu am apucat loc ... la momentul respectiv erau cereri putine si au luat loc de parcare si vecini din blocul de peste drum ... la mine find bloc 66 la ei bloc 70 ... acum dupa 4 ani de la treaba asta s-au eliberat 2 locuri pe unul din ele parchez de cateva luni... si m-am dus la primarie sa rezolv treaba asta si sa intru in legalitate :D cand acolo surpriza ... domne inregistrati-va cu o cerere si in ordinea depunerilor se vor acorda acele 2 locuri ... am zis ok ... si hop m-am trezit iar cu 2 masini din blocul de peste drum ... cei de la primarie zicand ca este parcare comuna intre cele doua blocuri ... ar fi fost logic daca era pe un teren neutru treaba asta dar aia de peste drum parcheaza la 4 metri de scara mea pe trotoarul aferent blocului meu ... nu prea pare corect cei din blocul 70 sa parcheze in fatza blocului 66 si aia din 66 sa fluiere a paguba ... am tot cautat sa vad cum zice legea dar nu am gasit ...

patton
Posts: 608
Joined: 28 Sep 2008, 13:25
Auto:

Re: Discutie pe tema parcarilor de resedinta

Post by patton » 08 Mar 2012, 18:45

@shpid3r, Romania este tara in care legile sunt facute pentru fraieri. Legile ar trebui sa apere cetateanul cinstit si sa pedepseasca pe cel care nu le respecta. In cazul de fata, cel care plateste un loc de parcare si-l gaseste ocupat (stiu un caz in care platitorul parcheaza mai mult de 50% din timp oriunde altundeva decat pe locul platit, locul sau fiind mai mereu ocupat) este fraierul. Legea nu este facuta pt a-ti apara dreptul la locul platit ci pt a se asigura statul ca cineva plateste pt acel loc. Atat.
KIA Cee`d Best Kompass Blue 1,4

nedan
Posts: 138
Joined: 07 Jun 2011, 18:20
Auto:

Re: Discutie pe tema parcarilor de resedinta

Post by nedan » 08 Mar 2012, 23:16

Eu as desfinta locurile cu plata sau as mari tariful de cel putin 15 ori. Nu mi se pare normal ideea de "primul venit primul servit".
As mari pretul pana cand abia jumatate din ele ar fi ocupate. Banii astfel stransi i-as baga in transport in comun modern. As baga "buvinieta" sa te plimbi cu masina doar daca nu ai incotro.

O spune unul care plateste loc la primarie si are 2 masini.

Alfel ramanem ca pana acum. Toti avem masini si ne inghesuim ca prostii cu ele, pierdem ziua ca sa traversam Bucurestiul si ne enervam ca nu avem loc de parcare. In tarile civilizate taxele au facut oamenii sa isi limiteze pretentiile dar sa traiasca mai bine.
Sportage III 1.7DSL 2011

quelloo
Posts: 3830
Joined: 22 Oct 2008, 21:51
Auto: Kia Proceed 2.0 DSL
Location: Bucuresti - Titan

Re: Discutie pe tema parcarilor de resedinta

Post by quelloo » 08 Mar 2012, 23:30

daaa sigur... asta e solutia... sa conduca doar cei cu bani :(... io nu-s de accord... sa faca parcari supraterane unde se poate si subterane (nu cu 2-300 de locuri cat o sa aibe rahatu ala de parcare la universitate.. macar 1000-2000) si asa nu o sa mai fie probleme ... si descongestioneaza si traficul... (o banda sau chiar 2 in plus pe majoritatea bulevardelor)
Proceed Cassa White 2.0 DSL Style... + pachet sport (the works...)
http://picasaweb.google.com/quelloo69/Q ... directlink

User avatar
Razvan_G
sultan of swing
Posts: 664
Joined: 01 Oct 2008, 20:14
Auto: KIA Cee'd City 1.4 GSL
Location: Oradea

Re: Discutie pe tema parcarilor de resedinta

Post by Razvan_G » 08 Mar 2012, 23:38

@maryus999 - Nu cred ca ai citit regulamentul (cum multi nu o fac). :) Locurile de parcare la domiciliu nu se dau in functie de cine ajunge primul la asociatie si depune cererea. Alocarea locurilor se face anual sau trimestrial, se depun cereri si se aleg locurile. In cazul in care raman locuri libere se face o nou sesiune de depunere pentru locurile vacante. Daca sunt de ex. 7 cereri pe 2 locuri de parcare, se LICITEAZA intre locatari. E normal, nu? Tu ai inteles ca daca au depus deja doi pensionari cereri pentru locul respectiv, gata? Adica e o cursa contracronometru cine ajuneg primul dimineata si depune cererea? :)) :)) Nu exista legea "primul venit, primul servit". E aberant! :lol:
KIA Cee'd City 1.4 GSL, Oil Blue + senzori de parcare, scut motor

B06DAN
Posts: 299
Joined: 13 Oct 2009, 16:30
Auto:
Location: Ploiesti

Re: Discutie pe tema parcarilor de resedinta

Post by B06DAN » 09 Mar 2012, 16:43

Adica cum se liciteaza???? Ca la Amazon???
Locurile se atribuie trimestrial sau anual? Se liciteaza de fiecare data sau odata ce ai obtinut un loc nu-l mai dai...
Licitatia este online??? Habar n-am....
La mine in Ploiesti nu se plateste nici un loc dar nici nu-ti asigura Primaria locul... Primul venit care gaseste loc parcheaza masina....Dupa aia nici nu mai are curajul sa o mai miste de acolo....Ehei, daca ai un loc mishto de parcare nu-ti mai da mana sa-l lasi cu una cu doua, mai bine mergi ci transportul in comun decat cu masina personala.
De cateva zile mie mi-a pus Dumnezeu mana in cap. Se repara bordurile din parcarea blocului meu si toti posesorii de masini au fost rugati sa parcheze in alte parti. Asa ca la 19.00 cand ajung eu acasa gasesc o parcare jumatate ocupata si astfel pot sa-mi las si eu masina pana a doua zi la 7.30 cand se intorc muncitorii. Cei care ajung mai devreme gasesc parcarea in lucru asa ca trebuie sa-si duca masinile de acolo.

maryus999
Posts: 2
Joined: 08 Mar 2012, 12:09
Auto:

Re: Discutie pe tema parcarilor de resedinta

Post by maryus999 » 09 Mar 2012, 17:56

n-ati inteles ... nu exista nici o licitatie ... mi s-a spus clar la adp : se dau locurile in ordinea primiri cererilor depuse la registratura ... ai numarul de inregistrare 1000 apoi 1000 de ani ai de asteptat pina iti vine randul ... dar eu nu asta vroiam sa aflu ... alta este problema la mine daca ati fi citit atent ce am postat prima oara deci in fata blocului meu parcheaza masinile cei din blocul de peste drum ... pe trotuarul blocului 66 parcheaza locatarii din blocul 70 asta vreau sa intreb daca este normal ? ca nu mai avem loc de ei ... si ca sa fiu si mai clar in blocul problema locuieste fix angajata de la adp care se ocupa de parcarea in zona respectiva ... si banuiesc ca este un mic abuz ...

B06DAN
Posts: 299
Joined: 13 Oct 2009, 16:30
Auto:
Location: Ploiesti

Re: Discutie pe tema parcarilor de resedinta

Post by B06DAN » 09 Mar 2012, 22:42

Am inteles chestia aia cu numarul de inregistrare: adica daca ai numarul 1000 inseamna ca inainte vor primi locuri cei cu numerele 999, 999a, 999b,...etc. ca doar nu poti vedea tu ce numere vor primi cei care depun cereri cu pile.
Si as mai pune o intrebare: cererile astea sunt pentru cate un loc de parcare sau mai multe? Daca ai mai multe masini poti depune o singura cerere pentru toate sau cate una pentru fiecare?
Oricum, odata cu cererea trebuie depus si un acatist la biserica la care e parcarea arondata...

Marea mea problema este ca unii care parcheaza au grija sa ocupe mai mult de un loc si e suficient sa fie vreo 2-3 din astia si astfel ramai cu masina pe afara. Cum ar putea fi disciplinati astia (sau astea, ca de multe ori e vorba de soferite) sa parcheze la o distanta astfel sa mai incapa si altii.... Ma gandeam ca locurile sa fie delimitate prin borduri (ca tot s-a dat startul la borduriada 2012).

User avatar
zaboss
Posts: 728
Joined: 16 Sep 2010, 21:41
Auto: Sportage 2.0 DSL AT 136CP
Location: București
Contact:

Re: Discutie pe tema parcarilor de resedinta

Post by zaboss » 10 Mar 2012, 00:11

B06DAN wrote: Si as mai pune o intrebare: cererile astea sunt pentru cate un loc de parcare sau mai multe? Daca ai mai multe masini poti depune o singura cerere pentru toate sau cate una pentru fiecare?
Se acordă un singur loc de parcare pe apartament, poţi să ai şi zece maşini. [Desigur, vorbim de Bucureşti, nu ştiu cum e în alte oraşe. De asemenea, se acordă doar pentru maşini proprietate (sau leasing), nu şi pentru cele de serviciu.]
B06DAN wrote: Marea mea problema este ca unii care parcheaza au grija sa ocupe mai mult de un loc si e suficient sa fie vreo 2-3 din astia si astfel ramai cu masina pe afara. Cum ar putea fi disciplinati astia (sau astea, ca de multe ori e vorba de soferite) sa parcheze la o distanta astfel sa mai incapa si altii.... Ma gandeam ca locurile sa fie delimitate prin borduri (ca tot s-a dat startul la borduriada 2012).
Locurile de parcare ale ADP sunt marcate periodic.
Kia Sportage Winter Edition 2.0 DSL, 136 CP. VIN: U5YPC813DEL626561
____________________________________
Light travels faster than sound. That's why most people appear brighter untill you hear them speak.

User avatar
bogdan.citescu
Posts: 452
Joined: 11 Nov 2010, 15:37
Auto: Cee'd FL 1.6, DSL, City ++
Location: Sibiu

Re: Discutie pe tema parcarilor de resedinta

Post by bogdan.citescu » 10 Mar 2012, 10:30

B06DAN wrote: Marea mea problema este ca unii care parcheaza au grija sa ocupe mai mult de un loc si e suficient sa fie vreo 2-3 din astia si astfel ramai cu masina pe afara. Cum ar putea fi disciplinati astia (sau astea, ca de multe ori e vorba de soferite) sa parcheze la o distanta astfel sa mai incapa si altii.... Ma gandeam ca locurile sa fie delimitate prin borduri (ca tot s-a dat startul la borduriada 2012).
Scuze pentru offtopic.

Cateodata chestia cu ocupatul a mai mult spatiu pentru a parca masina e un lucru foarte bun pentru tine. De exmplu parcarile din marile centre comerciale, daca parchezi pe un loc, intre cele 2 linii de delimitare, vine apoi cineva si parcheaza la fel, intre masini ramanand foarte putin spatiu. Cand deschde usa respectivul nu se uita si iti indoaie portierele si iti zgarie masina si pe tine te costa cateva mii de RON sa o repari. Asa nu mai bine parchezi intru-un loc mai mare si scapi de astfel de probleme.

Eu stau foarte aproape de un centru comercial si vad saptamana astfel de cazuri. De aceea niciodata, in astfel de parcari, nu imi parchez masina pe un singur loc. Poate unii considera asta nesmtire, dar te ajuta sa iti ti banii in buzunar.
Kia Cee'd Facelift 1.6L City, Dissel, Black Pearl, 115Cp + modificari
poze: https://picasaweb.google.com/108958111686639519693/MyKia?authkey=Gv1sRgCPOqgeXdqcGfAg#
Poze intalnire nationala Transalpina 2011 : https://picasaweb.google.com/108958111686639519693/IntalnireNationalaClubKIATransalpinaSiTransfagarasanIulie2011?authkey=Gv1sRgCNeL4Ze74PSr5QE#

User avatar
bondalicir
Posts: 1479
Joined: 02 Mar 2008, 02:56
Auto:
Location: Buftea
Contact:

Re: Discutie pe tema parcarilor de resedinta

Post by bondalicir » 10 Mar 2012, 23:23

inteleg foarte bine ce spui. din lipsa locurilor de parcare sunt foarte foarte ingramadite. acum eu am grija cand deschid usa dar sunt foarte multi "neatenti" si zdrang cu portiera lui in portiera ta. din acest motiv eu aleg la hypermaketuri sa parcehz cat mai departe de intrari unde se ingramadeste toata lumea, eventual daca ar putea ar urca cu masinile pe scara rulanta...
daca se intampla sa ramana un loc foarte mic dupa ce parchez eu , renunt si parcez pe doua locuri ca am mai fost bunul samaritean si am ajuns sa urc pe partea dreapta...
kia ceed FL 1,6dsl Hp SW galben dakar , Style, 6MT, EcoDynamics ODO 200.000
kia proceed FL 1,6dsl Hp white, Style, Pachet sport ODO 115000

Probleme cu laptopul? incearca aici : http://www.depanarelaptop.ro

B06DAN
Posts: 299
Joined: 13 Oct 2009, 16:30
Auto:
Location: Ploiesti

Re: Discutie pe tema parcarilor de resedinta

Post by B06DAN » 12 Mar 2012, 15:29

Asa ne trebuie daca parcam pe cate 2 locuri!!!! Ca si de-asta n-avem locuri suficiente...
Daca fiecare s-ar gandi un pic si la urmatorul care vrea sa parcheze, n-am mai umbla atata sa cautam locuri de parcare...
Ati observat ca noi romanii suntem cam egoisti si speriati de tot asa in general???
Noua ne e teama sa nu ne ia cineva banii de pe card, sa ne fure rufele din balcon, muraturile din pivnita sau sa ne zgarie masina (de parca n-ar putea veni unul cu un cui sa o zgarie asa ca ai parcat pe 2 locuri).
Eu caut sa privesc lucrurile si din prisma celorlalti adica sa respect regulile ca nu-i deranjez pe altii in trafic (nu de frica politiei), sa le fac loc si altora sa parcheze (chiar daca am fost nevoit sa intru si prin partea dreapta, si va rog sa ma credeti, nu a fost usor la gabaritul meu).
Daca am putea sa traim si sa lasam ba chiar sa-i ajutam si pe altii sa traiasca ne-ar fi tuturor mai bine.
Imi fac "mea culpa" daca am deranjat pe cineva cu comentaruil acesta si imi cer scuze inca o data...

quelloo
Posts: 3830
Joined: 22 Oct 2008, 21:51
Auto: Kia Proceed 2.0 DSL
Location: Bucuresti - Titan

Re: Discutie pe tema parcarilor de resedinta

Post by quelloo » 12 Mar 2012, 15:46

cum a zis si bondalicir... incerci sa nu ocupi 2 locuri de parcare, dar daca parcarea aia, din constructie e proiectata ca dracu (aici ma refer la astea din malluri, subterane, unde intre 2 stalpi sunt cica 3 locuri de parcare... ) si abia au loc 3 masini deschizand usa soferului f putin sa intri (si aici cei cu proceed stiu ca e mai greu cu usile mai lungi :) ) dar cand vine ghertoiul cu q7 langa tine si nu-ti lasa loc sa tragi de maner... atunci sa ma ierte dumnezeu, o parchez pe un loc jumate doar sa nu mai incerce vreunu sa forteze intrarea langa mine si ala de pe locul 3...
PS: vobeste un om care s-a urcat in proceed prin portbagaj pentru ca a vrut sa nu ocupe 2 locuri.
PS2: felicitari celor de la IKEA, parcari facute ca la carte
Proceed Cassa White 2.0 DSL Style... + pachet sport (the works...)
http://picasaweb.google.com/quelloo69/Q ... directlink

B06DAN
Posts: 299
Joined: 13 Oct 2009, 16:30
Auto:
Location: Ploiesti

Re: Discutie pe tema parcarilor de resedinta

Post by B06DAN » 13 Mar 2012, 11:09

cred ca experienta de a intra prin portbagaj n-am avut-o... n-as putea asta decat daca as rabata bancheta din spate dar tot n-as ajunge la locurile din fata.
Dar nu asta e problema.... Eu ziceam sa punem umarul sa reducem numarul de ghertoi care populeaza soselele nu sa-l sporim cu noi insine... Intr-adevar sunt soferi cu masini mai mari (nu numai SUVuri ci si microbuze sau camionete) dar sunt si posesori de Smarturi sau Tico si trebuie sa incercam sa parcam cu totii. Intr-un loc ingust poate intra fara probleme o masinuta mica care, altfel, ar trebui sa ocupe un alt loc ca pentru o masina "intreaga".
Iar cei cu SUVuri au si ei problemele lor. Nu le plang eu de grija dar in timp ce noi platim un impozit anual de 15 euro ei platesc vreo 2000!!!
Asta nu le justifica unora comportamentul, dar nici noua nu ne face cinste sa ne comportam ca ei... Ma rog, vorbesc in numele meu...

Post Reply

Return to “Legislaţie, asigurări, banci, info trafic”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests